image

Hectomaks model hektolitre (hectoliter) aleti sarı pirinç malzemeden üretilmiş olup buğday, Mısır, Çavdar, Yulaf, Çeltik, Prinç, Mercimek vb. ürünlerin hektolitre değerini hesaplamak için kullanılır. Hektolitrenin kapasitesi 1 litre olup terazi kapasitesi 5 kg ve hassasiyeti 1 gramdır. Toplam 8 malzemeden (ölçü silindiri, şamandıra, sabitleme demiri, bıçak, hassas terazi, numune kabı, kürek ve çantadan) oluşur. Yüksek hassasiyette ve standart olarak sonuçlar alınmaktadır. Cihazın kullanım hataları hariç 2 yıl garanti ve 10 yıl yedek parça garantisi bulunmaktadır.

Hektolitre / Hectomaks Teknik Özellikleri;

İçerik Hazırlanıyor

Hektolitre / Hectomaks Teknik Özellikleri;

Net Ölçüler (mm):340x460x160
Paket Ölçüleri (mm):380 x 300 x 110
Ağırlık (Kg):8
Ürün Garantisi: 2 Yıl
Yedek Parça Garantisi: 10 Yıl


Buğday alımında ve tasnifinde en önemli kalite unsurlarından biri buğdayın un verimi hakkında bilgi sahibi olmaktır. Bu amaçla buğdaylarda hektolitre (hectoliter) testi yapılır. Hektolitre (hectoliter) cihazı herhangi bir malzemeden değil, TSE standartlarına göre çekme pirinç malzemeden üretilmiş olmalıdır. Cihazın altında bulunan delik sayısı ve deliklerin çapı, cihazın çapı, yüksekliği, iç hacmi dünya standartlarına uygun olmalıdır. Hektolitre cihazının aktarma kabına standart hızla yaklaşık 4-5 cm yükseklikten buğday numunesi standart hızla boşaltılır. Bıçak yuvasından çekildikten sonra şamandırası da standart hızla ölçüm kabının dibine doğru ilerler ve ölçüm kabına buğdayın yerleşmesi tamamlanmış olur. Ölçüm yapılan hacim standart olduğu için bu standart hacme yerleşen buğdayın ağırlığı ne kadar yüksek olursa un verimi de o kadar yüksek olacaktır. Dolayısıyla yapılacak testlerde prensip en yüksek hektolitreli ürünleri tespit edebilmektir. Yukarıdaki uyarılara ne kadar uyulursa o kadar standart değerlere ulaşılmış olur. Her zaman yüksek hektolitreli ürünler üretilmek ve satın alınmak istenir.

Değerler farklı çıkıyorsa Her seferinde bu işlem tekrarlanır ve hep aynı değer bulunmak istenir değerler ne kadar farklı çıkarsa ürünün homojenliği de o kadar değişmiş olur ki bu istenmez.

Laboratuara getirilen homojen tahıl (buğday, mercimek, mısır, fasulye, pirinç vd.) numunesi tercihan direkt dolum kabına aktarılır yada tahıl temizleme eleklerinde temizlendikten sonra direkt dolum kabına aktarılır. Böylece buğday ve diğer tahıl numuneleri hektolitre (hectoliter) testine hazır hale getirilmiş olur. Standart hacimli ölçüm kabının ve üzerine sabitlenmiş aktarma kabını düz bir zemine tam olarak yerleştiriniz Her iki kabın ortasına paslanmaz bıçağı boydan boya yerleştiriniz.

Yuvarlak olan ağırlık silindirini (şamandıra) bıçağın üstüne gelecek şekilde aktarma kabının üst kısmından bırakınız.

Son olarak doldurma kabına buğday doldurup, aktarma kabının 4-5 cm üzerinden standart bir hızla kap dolana kadar buğdayları boşaltınız Bıçağı yerinden çekerek ağırlık silindiri (şamandıra) ile buğdayın belli bir hızda dibe inmesini sağlayınız Yerinden çektiğiniz bıçağı tekrar yerine takarak bıçağın üzerinde kalan buğdayı boşaltınız Böylece test bitirilmiş ve ölçüm kabı, aktarma kabı, bıçak ve şamandıra içindeki buğdayla birlikte tartıma hazır hale getirilmiş olur test sonrasında Ölçüm kabı, aktarma kabı, bıçağı ve şamandırayı içindeki buğdayla birlikte hassasiyeti 1 gr olan terazide birlikte tartılır

Buğdayın hektolitresi: Buğday ağırlığı / 10 Buğdayların hektolitresi > 75 olmalıdır. Bu değerden ne kadar büyük olursa olsun un verimi de o kadar fazla olur.